Lounas

Lounas

tiistai 3. elokuuta 2010

Puutarhasta pöytään?

En ole mikään pihanhoitajatyyppi, mistä aika ajoin saankin kuulla mm. ah-niin-useasti-kulmiaan-merkitsevästi-kohottavalta naapuriltamme. Olen kuitenkin jo pitkään ollut ihastunut ajatukseen omasta pikku puutarhasta josta voisin kesäisin poimia salaattia, yrttejä ja vaikkapa tomaatteja omaan käyttöön. Maku on kuulemma aivan toista luokkaa kun on itse kasvattanut. Kunnostimme mieheni kanssa nykyisen talomme pihan muutettuamme tänne - silloin pihalla kasvoi lähinnä koivun vesoja, rikkaruohoja ja lisää rikkaruohoja (ilmeisesti edelliset saksalaiset asukkaat pitivät koivujen kasvattamista eksoottisena puuhana).

Tänä kesänä toinen naapurimme päätti kuitenkin olla leikkaamatta nurmikkoaan (lue: voikukkapeltoaan), mikä johti suhteellisen vankkaan voikukkien rehottamiseen meidänkin nurmella, tai sillä mitä siitä sen jälkeen oli jäljellä. Noh, jos muuten piha rehottaa eikä kitkemiseen löydy kiinnostusta koko piha-alalle, ajattelin että pari extempore-ostettua patiovihanneksen alkua ja uudelleen alustettu pieni viherpenkki voisivat toimia haaveilemani puutarhan alkuna. Noin metri kertaa kaksi alalle iskettiinkin muutaman tomaatin, paprikan ja chilin taimi salaatin, basilikan, timjamin ja ruohosipulin seuraksi ja runsaalla kastelulla ne lähtivätkin mukavasti juurtumaan. Kunnes heinäkuun helteet koittivat ja mökkireissut pitenivät. Monen elvytyskerran jälkeen näytti vihdoin viikko sitten siltä että jotain sadon tapaista voisi olla tuloillaan. Ainakin niin kauan kunnes lokit huomasivat punertavat tomaattimme ja paprikamme. Ja mistä lähtien lokkeja on kiinnostanut tomaatit suoraan oksilta poimittuina?! Summa summarum, tämän hetken oman pihan tuotantomme kokonaissaldo näyttää yhtä maistettua tomaattia ja yhtä lampaan kareiden marinadiin käytettyä chiliä. Plus tietysti paria basilikan ja salaatin lehteä (niitä joihin etanat eivät olleet yltäneet). Jos vielä haluaisi kiertää veistä haavassa pitäisi varmaan laskea näiden "luomu-vihannesten" kokonaishinta...

Kivahan mini-viljelyä oli kokeilla (vaikkain varsin laiskasti) mutta jatkossa taidan suosiolla keskittyä muiden tuotannolla herkutteluun ja suuntaan mökkireissun lomassa ja sään salliessa Fiskarsin Maan maut -ruokatapahtumaan (28.-29.8.) maistelemaan länsiuusimaalaista lähiruokaa ja pientuottajien tuotteita. Sitä odotellessa juoksulenkin kautta tacojen kimppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti