Lounas

Lounas

keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Maan makuja

Päädyimme kuin päädyimmekin visiitille Fiskarsin Maan makuja -ruokatapahtumaan viime viikonloppuna. Suorastaan surkean opastuksen ja tienvarsimainonnan takia olimme jo matkalla vakuuttuneita siitä, että "tapahtuma" voisi olla melkoinen pettymys. Mutta ei. Vihdoin paikan päälle löydettyämme (paikallisten hippien ja taiteilijoiden keramiikkia-markkinat piti toki välissä tarkastaa) pienet ruokamarkkinat olivatkin iloinen yllätys. Vierailimme jokaisen näytteilleasettajan, eli paikallisen lähituottajan, kojussa, mikä kertookin tapahtuman kokoluokasta jotain. Kaikkea sai maistaa ja fiksu kuluttaja olisikin helposti viettänyt puoli päivää eri kojujen makuja maistellen ja samalla vatsansa täyttäen. Myyjiä oli Italiasta Suomeen tattien perässä tulleesta sienestäjästä (tyyppi vaikutti tosin siltä kuin olisi joskus pari sientä poltellut poiminnan ohessa...) lihajalosteiden myyjiin ja luomumehun sanansaattajiin. Omaan ostoskassiin (tai kasseihin) tarttui mahtavia makuja: balsamico-salaattikastiketta, mustikka- ja inkivääri-soijamarinoituja valkosipulinkynsiä, calvados-sinappia, karpalo-cointreauhilloa, rucola-pastaa, tryffeliä, lammas- ja peuramakkaraa, brietä, kotimaista vastiketta parmakinkulle sekä niitä herkkutatteja. Kotimaisia lähituottajia tuli siis tuoettua ihan urakalla. Vielä kun pääsisi tekemään vastaavia ostoksia vastaavanlaisessa miljöössä pääkaupunkiseudullakin.

Hienoa, että lähi- ja luomuruoka ovat nousussa ja että Helsinkiinkin on saatu puoteja joista näiden pienten valmistajien tuotteita voi ostaa. Vielä kun pääsisi eroon suurista hyper-marketeista (joissa espoolaisena olen tuomittu tekemään suuren osan ruokaostoksista). Huomenna taidankin suunnata keskustan Eat&Joy maatilatorille katsastamaan josko tarjolla olisi kotimaista ankkaa vikkonloppua varte... Tässä kuitenkin todellisen sienisesongin (kiitos kuuman ja kuivan kesän) myöhäisen alkamisen kunniaksi paras herkkutattiohjeeni, jonka opin toissa kesänä Italiassa pienen hotellimme chefiltä visiitillämme hänen keittiöönsä:

Ainekset neljälle alkupalaksi:
- 500 g herkkutatteja
- puoli punttia persiljaa
- 5 kpl valkosipulinkynsiä kuorittuina
- 20 g voita
- oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria

Puhdista ja kuutioi tatit suupalan kokoisiksi ja kauniiksi paloiksi. Hienonna valkosipuli ja persilja. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja lorauta sille reilusti oliiviöljyä. Ruskista tatteja pannulla välillä käännellen, jotta pintaan tulee kaunis kullanruskea väri. Öljy ei ala palaa kuten voille voi käydä kuumissa lämpötiloissa, siksi sieniin haetaan väri ensin öljyllä ja lopuksi makua voilla. Kun tatit ovat saaneet kauniin värin, pienennä pannun lämpötilaa reilusti ja lisää voi sekä valkosipulisilppu ja anna valkosipulin kuullottua hetki. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla ja lisää persiljasilppu. Tarjoa heti sellaisenaan, takaan että on hyvää! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti